Skip to content

Mentálhigiénés tanácsadás

Hétköznapi életünk során előfordulhat, hogy olyan kihívással, az egyetemi tanulmányokból fakadó nehézséggel kell szembenéznünk, amelyet egyedül nem vagyunk képesek megoldani. Motivációhiány, társas kapcsolati nehézségek, krízishelyzet, elakadás esetén pszichológusaink tanácsadási folyamat keretében nyújtanak segítséget a továbblépéshez. Keresd őket bizalommal, ha úgy érzed, hogy szeretnél jobban odafigyelni magadra és a lelki jóllétedre, vagy olyan nehézséggel nézel szembe, amiben támogatásra lenne szükséged.

A tanácsadásra történő bejelentkezés közvetlenül a pszichológusainknál lehetséges az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

ÓBUDA

1034 Budapest, Bécsi út 94-96/C épület Fsz. 16.
Email: biharvari.eszter@uni-obuda.hu

Biharvári Eszter vagyok, közel kilenc éve dolgozom pszichológusként. Hiszek abban, hogy a erőforrásainkra építve hatékonyan tudunk problémákat megoldani, nehezebb élethelyzetekben helytállni. A pszichológiai tanácsadásban is ezt a szemléletet képviselem. Keress bizalommal, ha úgy érzed, hogy támogatásra van szükséged az egyetemi évek alatt az alábbi témákban, helyzetekben: önállósodás, önismeret fejlesztése, társas kapcsolatok, időmenedzsment, tanulás, a munka világába való belépés, pályatanácsadás.

JÓZSEFVÁROS

1084 Budapest, Tavaszmező utca 17/A épület Fsz. 21.
Email: berces.anna@uni-obuda.hu

Bérces Anna vagyok, és célom, hogy pszichológiai tanácsadás és tréningek keretén belül minél inkább segíthesselek Titeket az egyetemi éveitek során. A fiatal felnőttkor sok kihívást és változást tartogat, ezért könnyen érezhetjük magunkat elveszettnek benne. Ebben az időszakban sok olyan kérdéssel és problémakörrel találkozhatunk, amelyekkel kapcsolatban úgy érezzük, hogy szükségünk lenne egy külső segítőre, akivel átbeszélhetjük a problémákat. Legyen szó az önismeret mélyítéséről, tanulási és vizsgázási nehézségről, párkapcsolatról, a szülőktől való függetlenedésről, időbeosztásról, kapunyitási pánikról, vagy a járványhelyzet okozta nehézségekről, fordulj hozzám bizalommal!

ZUGLÓ

1146 Budapest, Thököly út 74. 1. em. 202.
Email: jakab.eszter@uni-obuda.hu

Jakab Eszter vagyok, okleveles pszichológus. Munkám során egyik legfőbb célom, hogy olyan biztonságos és empatikus légkört alakítsak ki a hozzám fordulókkal, amelyben bátran szembenézhetnek nehézségeikkel és felfedezhetik a bennük rejlő erőforrásokat. Kiemelkedő fontosságúnak tartom az egyetemista korosztály testi-lelki jóllététéhez való hozzájárulást a harmonikus élet megalapozásának érdekében. Fordulj hozzám bizalommal, ha úgy érzed szükséged van egy külső segítőre, támogatásra a következő területeken: önismeret mélyítése, tanulási nehézségek, stresszkezelés, elakadások, párkapcsolati problémák, kiégés megelőzése, munka-magánélet-tanulmányok egyensúlya.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Csoportos tréningek
Egyéni tanácsadás mellett rendszeresen tartunk csoportos tréningeket is, melyek célja, hogy a résztvevők együtt tanuljanak, együtt fejlődjenek egy adott területen, legyen az az önismeret, a stresszkezelés, az asszertivitás vagy a konfliktuskezelés. A tréningeken a részvétel maximumlétszámhoz kötött, ezért a jelentkezést előzetes regisztráció előzi meg.

Amennyiben bővebben szeretnél olvasni a különböző mentális és pszichés megbetegedésekről, úgy az alábbi Tájékoztatóra kattintva megteheted.

Mentális és pszichés egészségünk megőrzése szempontjából kulcsfontosságú a pozitív érzelmek jelenléte a mindennapokban, melyekről részletesen olvashatsz az alábbi Útmutatóra kattintva.

Ha szeretnél eredményesebb lenni a félévben, és felkészülten várni a ZH időszakot, tekintsd meg a hatékony tanulás művészetét bemutató rövid, gyakorlati tippeket tartalmazó ismertetőnket.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A mentálhigiénés tanácsadás előre egyeztetett időpontban, szakképzett pszichológusainkkal történik, titoktartás mellett. A tanácsadás elsődleges módja a személyes konzultáció, ugyanakkor a mindenkori aktuális járványügyi szabályokhoz igazodik. A mentálhigiénés tanácsadás ingyenes.

A pszichológiai konzultációs folyamat egy tanácsadói fókusszal dolgozó, aktuális élethelyzet megoldását célzó, az énerőt és megküzdést segítő pszichológiai támogatást jelent.  A hozott probléma felmérését követően kijelölünk egy célt, melyen közösen dolgozunk az alkalmak során. A szakember egy elfogadó, empatikus, ítélkezéstől mentes légkört biztosít, melyben segít hatékonyan mobilizálni külső és belső erőforrásaidat, így könnyebbé téve a kihívást jelentő élethelyzetek kezelését. A pszichológiai tanácsadás a nevével ellentétben nem egy egyoldalú folyamatot, hanem egy közös munkát jelent. Hiszünk benne, hogy te vagy a saját életed szakértője, és a tanácsadás ebben nyújt támogatást.

A konzultációk alkalomszáma minden esetben egyéni megállapodás keretében történik. Hallgatók esetében az egyetemi tanulmányok során összesen 12 alkalom, az egyetem munkatársai esetében 6 alkalom vehető igénybe.

A konzultációs alkalmak 50 percesek.

A tanácsadás időpontjának lemondására, módosítására ugyanezeken az elérhetőségeken van mód, lehetőleg több nappal, de minimum 24 órával a foglalkozás tervezett kezdete előtt. Kérjük, hogy ezeket a kereteket tartsd a többi konzultációra váró hallgatóra való tekintettel is.

A pszichológiai tanácsadás nem jelent egészségügyi ellátást, sürgősségi esetek kezelését, pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást, hanem tanácsadást, segítő és támogató beszélgetést. Amennyiben a hozott probléma megismerése után a továbbküldés indokolt, jelezni fogjuk neked.

A konzultáció során segítünk abban, hogy felkereshess társadalombiztosítás által finanszírozott vagy önköltséges ellátóhelyeket.

Ha nem tudod megoldani vagy egyéb elfoglaltságaid miatt nincs időd, lehetőséged felkeresni valamelyik pszichológust személyesen, úgy lehetőséged van online, interneten keresztül történő tanácsadást igénybe venni. Az online tanácsadás szintén előre egyeztetett időpontban történik, időpontot a pszichológus kollégáktól e-mailben lehet kérni. Az időpont sikeres egyeztetését követően lehetőséged van videóhívás formájában segítséget kérni, melyhez a Microsoft Teams  program biztosítja a technikai hátteret. Az Interneten keresztül történő kapcsolatfelvételhez számítógépre, telefonra vagy tabletre, webkamerára és mikrofonra van szükség. Ettől kezdve az ülések menetrendje teljesen megegyezik azzal, mintha személyes találkozó jött volna létre.

KRÍZIS ESETÉN

Adódhatnak olyan helyezetek is, amikor azonnali segítségre van szükséged, esetleg veszélyben van a saját vagy mások épsége.
Azonnali, akut életveszély esetén minden esetben a mentők hívása a legadekvátabb segítség, hívd a 112-es segélyhívószámot, ahol mentőküldéssel is tudnak segíteni.

Ha úgy érzed, hogy a problémád kezelhetetlen, és elviselhetetlen nyomást gyakorol rád, és sürgősen szükséged van segítségre (pl. öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, súlyos hangulati problémák jelentkeznek), akkor az alábbi helyeken is kaphatsz segítséget:

www.ongyilkossagmegelozes.hu

Lelkisegély

ingyenesen hívható száma: 116-123
https://sos116-123.hu/

Kék vonal

(24 éves korig; telefonon, chaten és e-mailben is):
https://kek-vonal.hu/

Péterfy Krízis Ambulancia

https://peterfykh.hu/osztaly/pszichiatriai-osztaly-es-krizis-intervencio-43

[contact-form-7 id="626ca43" title="György Eigner Medtech and AI"]