Óbudai Egyetem
Főzőverseny
Versenykiírás
A verseny célja
Az Óbudai Egyetem Főzőversenye a munkavállalók és hallgatók közösségépítését és az egyetemi élet színesítését szolgálja. A verseny célja, hogy a gasztronómia kultúráját becsempéssze az egyetemi életbe, miközben a résztvevők együtt főznek, ismerkednek és kötetlenül beszélgetnek.
A verseny helye és ideje
Helyszín: Óbudai Egyetem – Központi épület udvara (szoborpark)
Cím: 1034 Budapest, Bécsi út 96/B
Dátum: 2025. június 2. hétfő, 8:00-16:00
Verseny lebonyolítása
A versenyben székelykáposztát/káposztás húsos ételt kell főzni.
Szervezőség biztosítja
- sertéslapocka (feldarabolás a résztvevők feladata)
- 5 – 7 fő esetén 1,2 kg,
- 8 – 12 fő esetén 2 kg,
- 13 – 17 fő esetén 3 kg
- 18 főtől 4 kg
- savanyú káposzta
- 5 – 7 fő esetén 1,5 kg,
- 8 – 12 fő esetén 2,5 kg,
- 13 – 17 fő esetén 3 kg
- 18 főtől 4 kg
- bográcsot (22 l),
- állványt, gázzsámolyt, lángőrt, gázpalackot,
- fakanalat és merőkanalat,
- szemeteszsákot,
- minimum egy garnitúra sörpadot (6-8 férőhelyes),
- zsűrizéshez szükséges tányért
- továbbá minden csapat számára 5 db főzőkötényt.
Szervezőség nem biztosítja
- étkezéshez szükséges tányérokat, evőeszközöket,
- kést, vágódeszkát, szalvétát,
- a maradék ételhez éthordókat.
- Az elkészült étkeket tilos értékesíteni, viszont a kóstoltatás engedélyezett. Kizárólag a nevezett csapatok vehetnek részt a versenyben!
Érkezés a főzés napján 08:00 órától, főzés 8:30-tól lehetséges.
A büfésátorban hűsítő ital és zsíroskenyér várja a résztvevőket bankkártyás és készpénzes fizetési lehetőséggel. Az eseményen tombolát is szervezünk, melynek teljes befolyt összegét az Óbudai Egyetem Bölcsőde játszótér fejlesztésére fordítjuk.
Nevezési feltételek
A versenyre az Óbudai Egyetem munkavállalói és hallgatói nevezhetnek (minimum 5 fős csapatok jelentkezését várjuk).
- A főzőversenyen való részvétel ingyenes, azonban nevezéshez kötött!
- Nevezni az oldal alján található űrlapon lehet
- Nevezési határidő: 2025. május 20.
Csapatok maximális száma: 25 csapat, túljelentkezés esetén a nevezési sorrend a döntő.
Programterv
- 8:00-8:30 csapatok érkezése, sátor elfoglalása
- 8:30-12:00 étel elkészítés
- 12:00-13:30 ebéd és zsűrizés
- 14:00 eredményhirdetés
- 14:30-16:00 kötetlen program
Verseny értékelése, díjazása
Az értékelést 3 főből álló zsűri végzi, a zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Legfontosabb szempontok:
Gasztronómiai esszencia (kétszeres súlyozással) összesen 2*30=60 pont:
- 1-10 pont – étel íze,
- 1-10 pont – színe,
- 1-10 pont – állaga,
Élmény és hangulat összesen 30 pont:
- 1-10 pont – főzés folyamata / csapatmunka megvalósulása,
- 1-10 pont – a csapat megjelenése és a főzőhely hangulata,
- 1-10 pont – egyediség/hagyománytisztelet
Végső pontszám meghatározása (max 90 pont):
Végső pontszám = Gasztronómiai esszencia * 2 + Élmény és hangulat * 1
Eredményhirdetés a versenyt követően a zsűrisátor előtt lesz, várhatóan 14:00-kor.
Az értékeléshez szükséges 1 adag ételt 12:00 órától kell a főzés helyszínén az odalátogató zsűritagok rendelkezésére bocsátani. A zsűrizéshez szükséges tányérokat a szervezők biztosítják.
A résztvevő csapatoknak emléklapot állítunk ki, továbbá az 1-3. helyezett csapatok ajándéka oklevél, kupa és ajándékcsomag.
A rendezvény facebook eseménye:
Fontos tudnivalók
A résztvevő csapatok saját felelősségükre vesznek részt a versenyen. A rendezvényen bekövetkezett balesetekért a szervezők felelősséget nem vállalnak! A versenyen résztvevők kötelesek betartani az ingatlanra és a rendezvényre vonatkozó házirendet, az alapvető balesetvédelmi és tűzvédelmi előírásokat, illetve az ételhigiéniai rendszabályokat!
A csapatok a rendezvény területén gondatlanságból okozott károkért felelősséggel tartoznak.